Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Terveiset Ranskanmaalta

Ranskaanhan Armaskin matkusti ainakin sata kertaa ja ammensi aineistoa kirjoihinsa. Vaikka olen puolisoni kanssa matkustellut eri puolilla Ranskaa joitakin kymmeniä kertoja, sinne mieli halajaa joka vuosi yhä uudestaan.

Tällä kertaa huikeita elämyksiä suorastaan kasautui, mutta kerron niistä tässä yhden: simpukoiden poimimisen Normandian rannikon vesistä. Isäntäoppaamme lainasi saappaat ja lapset hiekkaämpärinsä. Laskuvesi paljasti laajan hiekkarannan.

Mitä paljastuikaan meren pohjasta: simpukkariuttoja. En ollut koskaan tajunnut, miten simpukat kasvavat luonnossa, vaikka tiesin niitä viljeltävän eräänlaisissa pystypylväissä.

Välillä hieno hiekka vajotti, mutta onneksi vain nilkkaan saakka, kun siirryimme simpukkamättäältä toiselle. Menossa oli simpukoitten lastenkamarivaihe, sillä pieniä simpukoita oli vieri vieressä mättäät täynnä.

Vaikeampi oli löytää syötävänkokoisia yksilöitä, mutta parin tunnin vaeltelun jälkeen olimme keränneet sen verran, että iltaruoka oli turvattu!  Ja millainen elämys olikaan maistella niitä ihan itse poimittuja simpukoita! Ikimuistettava retki, jollaista kannattaa käydä kokeilemassa, jos eteen sattuu.
Teksti: sihteeriSisko
 

Pariisilaisii muisteloi

Bonjour,

Tämän sanan kun esittää kauppaan tai asioinnissa ensimmäiseksi, sinut huomataan. Vaikka pariisilaisravintolat jo tarjoavat turistille englantia aika sujuvasti, palvelu käy yhä sutjakkaasti ranskan kielellä. Siksi kannattaa opetella ainakin muutama kohtelias sana!

Toukokuun lopulla vietimme viikon Pariisissa ja asuimme jo toisen kerran l’Esperance-hotellissa, jota Helena Petäistö suosittelee oppaissaan. Hotelli sijaitsee rue Pascal 15:ssä, johon pääsee kätevästi RER-junalla Charles de Gaulle -lentokentältä (laituri 11). Osta lippu 8,40 euroa joko automaatista tai lippumyymälästä lentokentän juna-asemalta, myös paluulippu kannattaa ostaa samalla kertaa. Matka lentokentältä Pariisin keskustaan kestää noin puoli tuntia, jos onnistut nousemaan express-junaan tai sitten hitaammalla junalla 15 minuuttia pitempään. Mutta jää pois vasta Port Royalin asemalla, joka on pieni hiljainen asema Luxembourgin jälkeen.

Tultuasi Port Royalin asemalta kadulle käänny heti vasempaan  ja jatka noin 15 minuuttia kävellen Port Royal -bulevardia, kunnes rue Pascalin kohdalla sukellat kadun reunassa olevaan jalankulkuportaisiin. Käänny sitten portaiden alapäässä vasemmalle ja kulje suoraan noin 150 metriä, jolloin oikealla on l’Esperance-hotelli.

Tämän pienen hotellin hintataso vaihtelee hiukan sesongin mukaan. Toukokuun lopussa 2 hengen huone maksoi 85 euroa + aamukahvi 9 euroa noin 5 erilaisen, pääasiassa makean kahvileivän kera.  Viime syyskuussa huoneen hinta oli 90 euroa. Niin tai näin - joka tapauksessa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Tarjoilijat ovat kotoisen ystävällisiä ja palvelualttiita. Huoneet ovat suomalaisittain katsottuina pieniä, mutta viihtyisiä ja siistejä. Kylpy tai suihku + wc on huoneen yhteydessä.

Kohdella tähdellä varustettu hotelli on 5. kaupunginosan eli latinalaisosan asuinkorttelissa, jonka läheisyydessä on Mouffetardin herkkukatu, jonka antimet houkuttavat 6:na päivänä vikkossa. Aivan lähintä, noin 150 metrin päässä olevaa metroasemaa, Cencier Daubertonia, vastapäätä on mainio ravintola: La Comédia. Se on italialaispaikka, jonka hint-laatutaso yllätti täysin. Annokset ovat suuria, joten alkupala + jälkiruoka saattaa riittää pitkälle iltaan! Kolmen ruokalajin menu maksaa 15 euroa sekä päivällä että illalla. Alle 10 eurolla voi saada kelpo annoksen.

Hotelli sijaitsee kätevällä paikalla. Jos rakastaa kävelemistä, Pariisissa siihen on hyvät mahdollisuudet, sillä autot pysyvät tiukasti niille osoitetuilla paikoilla. Siitä pitävät huolen erilaiset tolpat, jotka suojaavat kävelyteitä.

Yritimme tilata pari viikkoa ennen matkaa Bastillen oopperasta liput, mutta mitään ei ollut saatavissa. Menimme kuitenkin klo 17 jonottamaan viime hetken lippuja – kuinka ollakaan – lipunmyyjiä alkoi ilmestyä! Saimme esimerkiksi 135 euron liput 100 eurollaja nautimme permannolla Figaron häistä.

Myös Olympia-teatterissa nautimme 40 euron hintaisesta 4-tuntisesta kevyen musiikin konsertista, jonka ohjelman löysimme Pariscopesta, joka on Pariisin minne mennä tänään -ohjelmalehtinen viikon ajalle.

Madeleine-kirkon vasemmalla puolella on koju, jossa myydään lippija puoleen hintaan saman päivän puheteatteriesityksiin, jos sellainen sattuu kiinnostamaan.

Löysimme myös suomalaisen  Estelle’s Cafén, jonka Jaakko Selin esitteli viime talvena tv:ssä. Ravintola on auki lounasaikaan ja illalla maanantaista lauantaihin, osoite on 47, rue Léon Frot, 75011 Paris. Metroasema on Charonne.

Koska Pariisissa on tuhansia ravintoloita, valinnanvaraa riittää joka makuun  ja joka kukkarolle. Pariisissa ei kannata mennä hätäisesti lounastamaan. Yleensä kannattaa varata aikaa 1,5 – 2 tuntia, mutta siinä ajassa tulee ruokaa arvostava kulttuuri näkyviin. Me emme ole koskaan kymmenien vuosien aikana saaneet huonoa ruokaa – se on ollut aina tuoretta ja hyvänmakuista!

Rohkeasti sisään vain!

Liikkuminen on paitsi kävellen mukavaa, metrolla myös sujuvaa - 10 kpl matkalippusarja, Carnet, maksaa 12 euroa. Mutta jos menet Versaillesiin RER-junalla, oranssia reittiä kulkevalla C-junalla, tarvitset hieman kalliimman lipun, joten kannattaa ostaa saman tien kaksi lippua eli pääset toisella sitten takaisin. Aseman ilmoitustaulua kannattaa seurata, ettei astu väärään junaan, ja katsastella kartasta asemia, sillä voit löytää itsesi yhtäkkiä väärästä suunnasta ja joudut palaamaan risteävään paikkaan takaisin. Matka Pariisin keskustasta Versaillesiin kestää noin puoli tuntia.

Jos haluat kysyä jotakin, ota yhteyttä AJP-seuran sihteeriin.

Sisko ja Kari