Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kahvintuoksussa

Suomalaiset saivat tutustua kahvin makuihin jo 1700-luvulla, porvarispiireistähän se alkoi ja myöhemmin useiden kieltolakien siivittämänä. Nyt on helppo ymmärtää, että ne eivät nujertaneet kahvihampaitamme. Kahvin "löysivät" muuten vuohet Jemenin rinteillä laiduntaessaan, mutta vasta 900-luvulla löytyy ensimmäinen maininta kahvista. Armas J. Pulla on kirjoittanut mainion kirjan Kahvi, jonka kertomukset kahvin vaiheista ovat tämän päivän lukijallekin herkullista luettavaa. 

Eräs tarina 1800-luvun puolivälistä Kannaksen pitäjässä: sattui niin, että lääniänsä kiertelevä kuvernööri pistäytyi maalaistalossa, jossa hänelle tietysti tarjottiin kahvit. (Siihen aikaan kahvijauhe pantiin liinaiseen pussiin, ns. pussikahvit, jolloin kahvi oli kupissa porotonta - siis eräänlainen suodatinpussin esimuoto.)

"Olipa kahvinne hyvää, kiitoksia!", sanoi kuvernööri emännälle kuppinsa tyhjenneyttyä. "Sen maku oli jollain tavoin vallan erikoinen. Miten tapaatte kahvinne valmistaa?"

"Ka, pussikohviiha mie keitän. Ja pussina mie käytän tuon meijä Juosepi sukkaa..."

(Kahvi-kirjan sivu 72)

- - -

Armas J. Pulla mainosmiehenä

AJP:n teksti Valion mainoksessa, jonka Olli Nurminen esitti seuran vierailulla 13.4.2011 Valiossa Pitäjänmäellä:

Laulu juustolle

Ken pitää muonasta maistavasta, 
sille rasiajuusto on herkkua vasta!
Se retkievääks' on voimakasta,
ja tätä särvintä paremmasta
ei pöydässä tiedetä purtavasta!
Se on piristysruokaa voimakasta,
kun on uupunut hommasta ankarasta!
Ja vielä tästä herkusta huokeasta:
se säilyy - ei helteestä kamalasta
se tiedä tai kylmästä kauhiasta!

- - -

Jees, punamultaa!

Olin -92 vuoden komennuksellä Itä-Afrikassa. Vaimo oli lähtenyt toisen miehen matkaan. Piti miettiä, lähteäkö maitojunalla kotiin, vai kärvistelläkkö puoli vuotta eteenpäin. Kumpikaan vaihtoehto ei tuntunut houkuttelevalta. Mutta konttiin oli tullut pakattua Ryhmy&Romppaiset koviin kansiin pakattuina. Ja ennen puoltaväliä alkoi näyttää selvältä, että kyllä tämä henk koht jatkosota lusitaan kekseliäisyydellä loppuun. Niin tapahtui. Jees, punamultaa!

 
7.6.2011 Jukka